Septembar 23, 2012

KADROVI SDP-a BiH: Nepotizam i renesansa

snagabih

Umjesto da, kako je obećala biračima, radi na provođenju „pet politika“, Socijaldemokratska partija BiH (SDP) zabavila se zapošljavanjem braće i ostale rodbine, te brojnih komšija i prijatelja. Najprije je Nermin Nikšić, premijer FBiH, svog brata Mirsada zaposlio kao izvršnog direktora Javnog preduzeća “Autoceste FBiH”, tako da će on izvještaje o radu ovog preduzeća slati bratu Nerminu. Vjerovatno će mu u izvještaju napisati da je za nabavku pet VW terenaca potrošio skoro pola miliona maraka, a da je za sebe odabrao automobil VW Touareg koji su poreski obveznici platili 120.000 maraka.

 
Osim što je zaposlio brata, premijer Nikšić u dosadašnjem mandatu nije uradio ništa vrijedno spomena. Poljoprivrednici ga ne vole jer ih je rebalansom budžeta ostavio bez 10.000.000 KM namijenjenih poticaju. Istovremeno, dok je preseljavao pojedina ministarstva FBiH u zgradu “Uniprometa”, kupio je sebi stan od ovog preduzeća.

 
Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a BiH, aktuelni državni ministar prometa i komunikacija, kojim se zbog reketa bavilo i tužilaštvo, sa sobom je u kabinet poveo i osobnog vozača, prijatelja Mirsada Đozu. Đozo je prije nekoliko godina kriminalistički “obrađen” jer je premlatio policajku Amru Hukelj. Hadžićev nasljednik Aner Šuman, v.d. načelnik Novog Grada, za svog je vozača odabrao Kenana Radžvelju Pipu, optuženog za pljačku više od 360 hiljada maraka iz sarajevskog Tržnog centra “Interex”. Mehmed Mujanović Pirija, uhapšen jer je prijetio poslanicima da će im „ruke odsjeći“,  bliski je Šumanov saradnik, a često je viđan i u Hadžićevom društvu.

 
Našao je SDP BiH i posao Vesni Filipović, supruzi Karla Filipovića, člana Glavnog odbora SDP-a BiH. Ona je dobila posao u srednjoj školi “Gimnazija Dobrinja” u Sarajevu. Odluku o zaposlenju donijela je direktorica škole Sabiha Miskin, ali bez pozivanja na intervju ostalih 13 kandidata koji su zadovoljavali uvjete konkursa. Sabiha Miskin je predsjednica Nadzornog odbora SDP-a. Igor Kamočaji, dogradonačelnik Sarajeva i čovjek SDP-a BiH, na mjesto portparola JP “BH Pošta” zaposlio je svoju suprugu Katarinu. Opet, Andrea Selimović, supruga Jasenka Selimovića, šefa Kluba SDP-ovih poslanika u Parlamentu FBiH, postala je savjetnica u kabinetu generalnog direktora “Elektroprivrede”.

 
Kontaktirajte nas